Activiteiten 2017

In 2017 gaan we weer wat mooie toernooien spelen.

De eerste toernooien waarvan de datum’s al vast staan zijn:

  • 3e NK politierugby op PTO te Amsterdam – 15 april 2017.
  • Police Nations Cup te Kent,  Engeland – 2 t/m 4 juni 2017.

In voorbereiding op deze toernooien trainen  we iedere 1e maandag van de maand.
Deze training vinden plaats op het PTO (Ouderkerkerdijk 150, 1096CR Amsterdam) en staan onder leiding van Pien Selbeck (Speelster nationaal 7’s en 15’s rugbyteam).

Iedereen die geïnteresseerd is om mee te trainen of spelen met het politie rugbyteam kan e-mailen naar: rugby@politie.nl

Rugbyervaring is daarvoor niet vereist. Iedere collega is welkom.

Police Nations Cup 2016

Op vrijdag 3 juni vertrokken 17 man uit Nederland voor de Police Nations Cup. Dankzij ondersteuning van de NPSB kon gezamenlijk met een touringcar gereisd worden. Na een lange reis met rugbytradities was er een warm ontvangst op het politiebureau in Lille. Na een begroeting met (ondertussen bekende) collega’s van de andere teams koos men voor een goede nachtrust zodat we op zaterdag vol energie aan het toernooi konden beginnen. Dit was nodig omdat in de loop van de jaren de teams steeds meer aan elkaar gewaagd raken, zo bleek de afgelopen jaren.

Police Nations Cup Rugby 2016  –  4 juni 2016, Lille

Op 4 juni startte de toernooidag om 11.00 uur. Er waren vijf deelnemende teams. De opzet was dat alle teams één wedstrijd tegen elkaar zouden spelen. Tussen de twee beste teams zou een finalewedstrijd gespeeld worden. In de competitie duurt een 15- a side wedstrijd 2 maal 40 minuten. Tijdens de Nations Cup werd in toernooivorm 2 x 15 minuten per wedstrijd gespeeld. Ook de dames namen deel aan het toernooi. Zij speelden de sevens variant (2 x 7 minuten). Dit jaar was er geen deelnemend team uit Nederland, maar we hopen volgend jaar met een damesteam mee te reizen.

Nederland zou de tweede wedstrijd van het toernooi spelen en kon zich daarom na de volksliederen in alle rust voorbereiden op haar wedstrijd. Eerst een algemene warming up en daarna de specifieke voorbereiding voor de voorwaartsen en de backs, onder leiding van Daan Coumans. Na de eerste wedstrijd stelde Nederland zich op de eigen speelhelft op, helemaal klaar voor de kick off. Maar vanwege een wijziging in het programma moest nog een wedstrijd gewacht worden voordat het team kon aantreden. Een lastig moment voor een aantal spelers, maar het was niet anders. Gebrand om een wedstrijd te spelen gingen de mannen uiteindelijk om 12 uur het veld op. De eerste tegenstander was DPAR (Deutsche Polizeiauswahl Rugby ; Duitsland). Een team dat al enige dagen voorafgaand aan het toernooi gezamenlijk getraind had. Het was een pittige wedstrijd waarin Jeffrey Kortekaas de eerste try voor Nederland op zijn naam zette door vlak voor de trylijn door de verdediging van de Duitsers te breken. Deze openingswedstrijd was een lastige omdat Nederland niet enkel tegen de tegenstander maar ook tegen zichzelf speelde. Het bleek lastig om gewend te raken aan de wedstrijdleiding. Maar ondanks dat wist Nederland de wedstrijd met 12-5 te winnen dankzij een tweede try (Daan Coumans).

De tweede wedstrijd werd gespeeld tegen ERIS (Frankrijk). Dit zijn de mannen van justitie, een nieuwkomer op de Nations Cup. Deze wedstrijd werd verloren. Nederland was vastbesloten om zich in de derde wedstrijd, tegen Kent de rug te rechten. In een spannende wedstrijd was de eindscore 12-12. Een goede prestatie, aangezien de mannen van Kent nog geen wedstrijd verloren hadden. De andere Franse tegenstander was de gastheer: Les Tortues de l’ovale (politie Lille). Als deze wedstrijd gewonnen zou worden, zouden we in de finale weer aantreden tegen Kent Police. Helaas waren ondertussen spelers uitgevallen door blessures, maar de Duitse collega’s wilden ons graag ondersteunen in de wedstrijd en leverden daar waar nodig spelers. Ook deze wedstrijd kon politie Nederland op haar naam zetten, mede door twee tries van Daan Coumans.

In de 20 minuten rust die volgde moest Nederland zich opmaken voor de finale. Kent, een mix van zeer ervaren oude rotten, stevige voorwaartsen en een jonge, snelle lijn had zich bewezen als een sterk team. Maar Nederland kenmerkt zich door haar doorzettingsvermogen en wilskracht. Ondanks het verloop van spelers in de twee voorgaande seizoenen wist Nederland op toernooien telkens een sterk team neer te zetten. Continuïteit voor een sterk team was dus zeker aanwezig. Ondanks de lange toernooidag lag het tempo in de finale hoog. Er werd hard gespeeld en beide teams zetten alles op alles om het toernooi te winnen. Uiteindelijk bleek Kent de sterkere ploeg te zijn. Met een tweede plaats op zak werd de dag afgesloten.
En het bleef nog lang onrustig…

Lille02

Dankzij Jeffrey Kortekaas, Danny Williams en Daan Coumans is ook dit toernooi een geslaagde tour geworden.

Rugby Nederland is een rugbyteam waarin collega’s uit alle windstreken van Nederland vertegenwoordigd zijn. Daar zijn we enorm trots op. Er wordt op verschillende lokaties getraind. Wil je ook deel uitmaken van Rugby Nederland, mail dan naar rugby@politie.nl Zowel dames als heren zijn welkom

 

2e Nederlands Kampioenschap Politierugby groot succes

Op zaterdag 26 maart toog een flinke delegatie van rugbyende collega’s richting Amsterdam om te strijden om het Nationaal Kampioenschap Politierugby. De omstandigheden voor deze tweede editie van het NK waren optimaal: Een zonovergoten, droge dag en een mooie grasmat die keurig belijnd was. Geheel in rugbystijl werden middels wat handjes aarde door de spelers de laatste gaten in het veld gedicht en was alles klaar voor een mooie rugbydag.

Politie Nederland is onder de vleugel van het NPSB opgedeeld in een vijftal rayons (noord, zuid, west, midden en oost) waarbinnen de daar ondergebrachte eenheden fanatiek aan het rugbyen zijn geslagen. Het ene rayon is daarin wat verder dan het andere, maar feit is dat rugby nadrukkelijk voet aan de politiegrond heeft weten te krijgen. Zo zijn in Amsterdam historisch gezien de eerste georganiseerde stappen op het rugbyveld gezet en is het al lange tijd een van de vaste afdelingen binnen APGS. Maar ook in Rayon Zuid wordt de laatste jaren flink aan de weg getimmerd en kent het onder de naam Bellatorum een eigen rugbyvereniging die zich sterk aan het ontwikkelen is.Tijdens het NK spelen deze rayons om de nationale titel. Zo ook dus op 26 maart.

In 2015 vond het eerste NK plaats en werd er flink gestreden om de prestigieuze eer om zich de eerste nationaal kampioen politierugby te kunnen noemen. Na ook toen een prachtig kampioenschap mocht Rayon Midden met de eer strijken en werd uitgeroepen tot Nederlands Kampioen Politierugby! Tijdens dat NK werden prachtige duels tussen de rayons, maar ook op individueel niveau uitgevochten. Er stonden dus voor de editie van dit jaar de nodige sportieve rekeningen open!

Het NK werd dit jaar geopend door Jayjay Boske, oud-international en sinds de uitzendingen van het WK vorig jaar op RTL7, inmiddels verworden tot een tv-persoonlijkheid. Na zijn mooie openingswoorden bleek dat hij, geheel passend binnen de rugbytraditie, zijn sporttas had meegenomen. Ondanks het feit dat hij was benaderd om slechts het NK te openen, heeft hij “gewoon” twee wedstrijden volle bak als gastspeler meegespeeld. Het rugbybloed kruipt waar het niet gaan kan zullen we maar zeggen.

Rugby kent verschillende verschijningsvormen, bijvoorbeeld qua aantallen spelers. Van het snelle 7s (7-tegen-7) spelletje, waar (politie)bondscoach en collega Pien Selbeck al jaren deel uitmaakt van de nationale damesselectie, tot het reguliere 15s zoals we dat vorig jaar met name op RTL7 hebben kunnen bewonderen tijdens het WK in Engeland. Tijdens het NK speelden we, rekening houdend met het aantal beschikbare spelers, 10s. Een variant die dus letterlijk tussen de 7s en de 15s inligt waarbij net als bij 7s veel ruimte in het veld ontstaat maar er tegelijkertijd, net als bij 15s, veel fysiek contact is. The best of both worlds zullen we maar zeggen. In een dubbele competitie zou uitgemaakt worden wie dit jaar met de eer zou gaan strijken.

Door competitieverplichtingen en andere omstandigheden moesten sommige spelers helaas afhaken. Dat betekende dat de rayons Midden, West en Zuid de arena betraden, aangevuld met spelers van de overige rayons. Meer dan voldoende spelers om er een mooie dag van te maken!

De wedstrijden kenmerkten zich door een hoge gedrevenheid: vanaf het eerste fluitsignaal gingen alle spelers maximaal voor de overwinning. Dit leidde tot verschillende stevige confrontaties en harde tackles. Maar ook in de scrums gingen de teams volop de strijd met elkaar aan. Jayjay liet zien dat hij het nog niet verleerd was en wist met mooie sidesteps verschillende tackles te ontwijken. In de ene wedstrijd waren de forwardsen degenen die vooral het spelbeeld bepaalden, op andere momenten waren het vooral de backs die met mooie runs de trys wisten te drukken. Rayon Midden kreeg als titelfavoriet forse tegenstand en moest er flink aan trekken om de overwinningen binnen te halen. Op de belangrijke momenten was het met name het rugbyvernunft en –ervaring van de spelers van Rayon Midden wat van doorslaggevende betekenis bleek te zijn. Hierdoor werd de nationale titel geprolongeerd en mocht de rugbyers uit Rayon Midden zich wederom Nationaal Kampioen Politierugby noemen. Rayon West eindigde als tweede, Rayon Zuid als derde.

Tijdens de prijsuitreiking werd eveneens stilgestaan bij het afscheid van rugbyicoon van het eerste uur Gijs van de Pol. Gijs is vele jaren een van de drijvende krachten achter politierugby in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder geweest, maar vertrekt binnenkort met zijn gezin voor een ambtelijk avontuur op Aruba. We zullen hem als mens en als rugbyer enorm missen en wensen hem en zijn gezin het allerbeste toe op Aruba dushi tera!