Nederlandse rugbyers overheersen Warriorscup

Laatst gewijzigd: 01-06-2015 | 11:18

Bron: Korpsmedia

De Nederlandse politierugbyers leverden afgelopen weekend sterke staaltjes tijdens de Warriorscup en de Police Nations Cup. Het eerste toernooi was goed voor een eerste en derde plek. Bij het andere, een soort EK, werd beslag gelegd op het brons.

rugby-1

Ga er maar aan staan. Heb je al een fysiek slopend rugbyseizoen bij je eigen sportclub achter de rug, mag je in een weekend met je politiecollega’s opdraven voor maar liefst twee sterk bezette toernooien. Tijdens de open militaire rugbykampioenschappen (de Warriorscup) op vrijdag 29 mei in Amsterdam beleefde de nationale politieselectie haar debuut. De recent geformeerde ploeg slaagde met vlag en wimpel.

Cupwinst
Met sterk spel in de eerste wedstrijden, waren ze klaar voor het laatste duel, waar de regerend kampioen, de Rhino Warriors, wachtte. Het treffen werd daarmee een herhaling van de vorige finale. ‘Duidelijk was dat zij niet zo sterk als in 2014 waren, maar we hadden als team wel zoveel eergevoel dat we die verloren finale wilden rechtzetten’, vertelt Danny Williams van de Nederlandse ploeg  en teamchef in de Eenheid Amsterdam.
‘De Rhino Warriors hadden onze verrichtingen in de andere wedstrijden ook gezien. Ze misten duidelijk de passie en de drive om de strijd met ons aan te gaan. Het geloof dat de overwinning ons niet zou ontgaan, was voor het eerste fluitsignaal volop bij ons aanwezig.  Op overtuigende wijze kwam de Warriorscup weer terug in politiehanden en captain Gijs van der Pol kon de cup fier in ontvangst nemen. Het toernooi illustreerde de mate waarin politierugby zowel in de breedte als in de diepte is gegroeid. De pure rugbykwaliteit is toegenomen en daarnaast kunnen we terugvallen op een breed potentieel aan spelers.’

Politie 2
Een groot aantal rugbyminnende collega’s trok naar Amsterdam, waardoor niet alleen de nationale selectie in actie kon komen, maar ook een tweede ploeg. Deze legde beslag op de derde plaats. Danny: ‘Echt een prestatie van formaat. Het was een team dat bestond uit een mix was van spelers die voor het eerst samen op het veld stonden. Deze spelers hebben zeer uiteenlopende niveaus qua rugbyervaring. Er zitten ervaren krachten bij maar ook enkelen die nog maar net kennis hadden gemaakt met deze sport. Heel knap gedaan.’

Nations Cup
Zaterdag 30 mei wilde ons nationale team de vorig jaar door een Nederlandse politieploeg gewonnen titel in Police Nations Cup verdedigen. In Heerenveen stonden politierugbyteams uit Duitsland, Engeland en Frankrijk klaar om Nederland van de Europese troon te stoten. Titelprolongatie zat er helaas niet in. Was het de vermoeidheid van een toernooi een dag eerder? Hoe dan ook, in de wedstrijd die bepaalde wie als tweede en derde zouden eindigen, was de pijp bij de Nederlanders leeg en verloren de jongens van de Duitse collega’s. ‘Jammer, maar overall gezien houden we een zeer voldaan gevoel over aan twee volle dagen rugby’, aldus Danny.

Firozh Moeharram
Als symbolisch gebaar werd de beker van de Police Nations Cup officieel omgedoopt tot de Firozh Moeharram Cup. De teamchef opsporing bij de Eenheid Amsterdam nam afscheid van het politierugby. Firozh stond samen met anderen aan de wieg van de successen van het Nederlandse politierugby en is er vanaf het eerste uur bij betrokken geweest. Als scheidend voorzitter van de rugbyafdeling van APGS, de sportafdeling van de Eenheid Amsterdam en als bondsgedelegeerde van de NPSB, heeft hij deze stokjes inmiddels overgedragen aan Danny.