Politierugbyteam speelt voor het goede doel!

Na orkaan Irma is de schade op St. Maarten aanzienlijk. Het eiland heeft een grote behoefte aan hulp. De impact van orkaan Irma op St. Maarten is enorm. Volledig omgewaaide palmbomen, huizen zonder dak, overal puin. Orkaan Irma heeft een ravage van ongekende omvang achtergelaten. Daarom slaan de Amstelveense Rugby Club en de Nationale Politie Sport Bond de handen ineen om geld op te halen voor St. Maarten. Dit doen zij door middel van een benefietwedstrijd zaterdag 4 november a.s. In deze wedstrijd neemt de selectie van ARC het op tegen het nationale politie rugby team te Amstelveen, Sportlaan 25a.

U kunt samen met ons het goede doel steunen door geld te doneren in één van onze collectebussen. De collectebussen zullen te vinden zijn bij de ingang van de Amstelveense Rugby Club. Ook zullen wij hiermee tijdens en na de wedstrijd rondgaan. Na de wedstrijd zal er tevens een loterij plaatsvinden waarin geweldige prijzen te winnen zijn. Lootjes hiervoor worden verkocht op de dag zelf.

Wij willen u van harte uitnodigen om deze bijzondere dag bij te wonen. Er worden twee wedstrijden gespeeld, waaronder de benefietwedstrijd. De dag begint om 15:00 uur met de eerste wedstrijd. Om 16:30 uur start de benefietwedstrijd en wordt gevolgd door de loterij. Aansluitend vindt er een feest plaats met het thema ‘caribbean night’. Er zal tussendoor de mogelijkheid zijn om te eten bij ARC. Meer info hierover volgt.

Voor de loterij zijn wij nog op zoek naar mooie prijzen. Bent u of kent u iemand die zich geroepen voelt om hiervoor iets te doneren, mail dan naar marcomm@arcrugby.nl.

Met vriendelijke groet,

Amstelveense Rugby Club
Nationale Politie Sport Bond

marcomm@arcrugby.nl
rugby@politie.nl

IMG_1905-696x472

 

Succesvolle week politierugby!

Politie Rugby is booming! Het nationale team behaalde twee topprestaties afgelopen week. Ze wonnen de Warriorscup en behaalden een derde plaats bij de prestigieuze Police Nations Cup in Canterbury (UK).

Warriorscup
Vrijdag 9 juni namen de Politie Rugbyers deel aan de Warriorscup, de open militaire rugbykampioenschappen.  Danny Williams: ‘Deze cup hebben we meermaals mee naar huis mogen nemen en we zijn daarom ook altijd de te kloppen ploeg. Onder zeer erbarmelijke omstandigheden werden ’s ochtends de eerste wedstrijden gespeeld. De regen kwam namelijk met bakken uit de hemel. De eerste wedstrijd speelden we tegen militairen van de Luchtmobiele Brigade. Deze wedstrijd was direct allesbepalend voor het verdere verloop van het toernooi: bij winst zouden we in de race blijven voor de prestigieuze cup, bij verlies zouden we veroordeeld zijn tot de strijd om de plate met de andere verliezers van de eerste wedstrijden. Duidelijk was dat we nog niet helemaal wakker waren, maar wel in staat waren om op de juiste momenten terug te vallen op onze basisstructuren en rugbyervaring. De wedstrijd werd nipt door ons gewonnen en was gelijk een goede wake-up call. Door ook onze tweede wedstrijd te winnen, konden we tegen onze grootste concurrent spelen: de Rhino’s.

Clash tegen de Rhino’s

‘Vanaf het eerste fluitsignaal stonden we op scherp. Onze verdediging stond als een huis. Tijdens dit toernooi speelden we met tien man, waar je normaal met vijftien man staat. Dat

vraagt veel loopvermogen om de gaten in de verdediging dicht te lopen, maar iedereen was heel gedisciplineerd. Met een aantal try’s werd deze veldslag in ons voordeel beslecht. Dit voelde alsof we de finale hadden gewonnen! Maar we moesten nog een laatste wedstrijd tegen een samengesteld team van de brandweer en defensie winnen. Ook in dit team zaten grote en sterke spelers, die de grenzen van het toelaatbare regelmatig opzochten. Voor ons was het zaak om niet mee te gaan in hun spelletje en de bal via onze lijn snel naar onze mannen op de wings te spelen, die op pure snelheid heersten over hun directe tegenstanders. Dit leverde vroeg in de wedstrijd de nodige try’s op waardoor de winst en daarmee de toernooizege werd binnengehaald.

Police Nations Cup
In Canterbury (UK) vond van 2 tot 4 juni de Police Nations Cup plaats. Helaas waren veel sleutelspelers niet beschikbaar, maar dit bood wel kansen voor nieuwe(re) spelers om hun opwachting te maken.

Amsterdam Warriors winnen 3e NK Politierugby

Ondanks wisseldiensten en het drukke Paasweekeinde, kwamen er wederom een zeer behoorlijk aantal collega’s naar het PTO in Amsterdam om te strijden om het 3e Nationale Kampioenschap Politierugby. Het veld lag er prima bij, strak belijnd en wel. En ook de weergoden leken deze editie van het NK gunstig gestemd. Collega’s vanuit de verschillende eenheden en de Koninklijke Marechaussee waren zeer gedreven om ook dit NK weer tot een klinkend succes te maken!

IMG_1406

Zoals binnen de rugbycultuur heel normaal is, kwamen alle spelers extra vroeg naar het PTO en stak iedereen de handen uit de mouwen om de laatste logistieke zaken met elkaar te regelen. Dat blijft altijd mooi om te zien. Die saamhorigheid is tekenend voor het rugbywereldje en is tegelijk ook een mooie parallel met onze politieorganisatie.
Nadat alle spelers geregistreerd waren, de EHBO-ers en onze vaste fotograaf (www.kevinscott.org) gearriveerd waren, verwelkomde onze speaker Henkjan Kerkhoff alle aanwezigen en opende de kersverse voorzitter van APGS en bestuurslid bij de NPSB Olivier Dutilh, het NK.

IMG_1404
Bij deze editie werden de aanwezige spelers verdeeld over drie teams: De Brabarians, de Police Lions en de Amsterdam Warriors. Deze indeling was nodig omdat de beschikbare politierugbyers uiteraard niet evenredig over ons korps verdeeld zijn. Het gros van de  beschikbare rugbyers in onze organisatie loopt van oudsher in Amsterdam en omgeving rond en door het verdelen van het spelerspotentieel ontstonden drie aan elkaar gewaagde teams. Dit was in de wedstrijden die volgden, goed te merken. Amsterdam had de voorgaande twee edities gewonnen, maar al snel werd duidelijk dat alledrie de teams evenveel aanspraak op de felbegeerde titel konden maken. In een dubbele competitie waarin alle teams twee keer tegen elkaar zouden uitkomen, zou het pleit beslecht worden. Vier pittige wedstrijden rugby op een dag, een flinke aanslag op het lichaam kunnen we u uit eigen ervaring vertellen (beide gedelegeerden liggen bij het maken van dit verslag met de beentjes omhoog op de bank te herstellen!). Onder de strikte leiding van het wedstrijdsecretariaat in de persoon van Pien Selbeck, veelvoudig international en bondscoach van de herenselectie, werd samen met de twee referees de wedstrijden in goede banen geleid. De spelregels werden vanuit veiligheidsoogpunt strak nageleefd. Een absolute must in deze fysieke en harde sport!

IMG_1407

In de openingswedstrijd bonden de Brabarians en de Amsterdam Warriors de strijd met elkaar aan. Na een gelijk opgaande wedstrijd wisten de Amsterdammers de eerste zege te noteren: 17 – 26. Lang hadden de Brabarians niet om bij dit verlies stil te staan, want in de tweede wedstrijd moesten ze gelijk weer de wei in, ditmaal tegen de Police Lions. Van meet af aan werd duidelijk dat de Brabarians het eerdere verlies van zich af wilden spelen. Ze kwamen dan ook direct uit de startblokken gevlogen: Danny Wijngaarden en Daan Coumans, op respectievelijk scrum-half en fly-half, waren in staat om hun centers en backs meermaals in scoringspositie te brengen. De Lions konden deze stormvloed niet keren en na afloop stond dan ook een duidelijke 0 – 31 overwinning op het bord.
De derde wedstrijd, tussen de Amsterdam Warriors en de Police Lions, werd een bijzondere. De Amsterdammers hadden in de voorgaande wedstrijd gezien dat de Lions duidelijk een maatje te klein waren voor de Brabarians, en gingen dan ook vol vertrouwen hun tweede wedstrijd in. De Lions hadden zich echter duidelijk herpakt en boden zeer veel weerstand tegen het Amsterdamse rugbygeweld. Lang ging de strijd gelijk op, maar een try van de Lions in de ‘dying seconds’ leverden hen terecht de overwinning op. Met een verlies van 14 – 17 dropen de Amsterdam Warriors van het veld.
In de wedstrijd die volgde, herpakten de Warriors door in hun tweede wedstrijd tegen de Brabarians hen met duidelijke cijfers terug te wijzen: 14 – 38.

Na de welverdiende pauze betraden de Lions en de Brabarians het veld voor hun tweede wedstrijd tegen elkaar. Wederom trokken de Brabarians aan het langste eind, maar was de overwinning een stuk minder uitgesproken dan in hun eerste wedstrijd: 14 – 7. Als gevolg van deze overwinning zou het kampioenschap in de laatste wedstrijd, die tussen de Amsterdam Warriors en de Police Lions, beslist worden. De inmiddels uitgespeelde Brabarians hadden twee wedstrijden gewonnen en twee verloren. Als de Amsterdammers de laatste wedstrijd tegen de Lions zouden winnen was het kampioenschap binnen. Bij verlies zou het puntsaldo beslissend zijn. Daarin zouden zij dan een flinke achterstand op de Brabarians moeten goed maken, want die hadden met name in hun eerste wedstrijd tegen de Lions flink uitgehaald. Er was de Amsterdammers dus alles aan gelegen om het hier niet op aan te laten komen en de titel via een overwinning in deze laatste wedstrijd binnen te halen. Doordat een aantal spelers in de loop van het toernooi met, gelukkig geen ernstige, blessures waren uitgevallen, betraden zowel de Lions als de Warriors met enkele gastspelers van de Brabarians het veld. Ook dat is typisch voor de rugbysport. Waar mogelijk vullen spelers van teams die over meer inzetbare spelers beschikt, een noodlijdend team aan. Dat gebeurt zelfs ook als de teams tegen elkaar spelen. De sport en vooral de strijd staan namelijk centraal in het rugby, dus als een paar spelers uitlenen nodig zijn om een heerlijke wedstrijd te kunnen rugbyen, dan gebeurt dat gewoon.
In deze laatste, bepalende wedstrijd werd vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk dat de Amsterdammers gebrand waren op het kampioenschap en niets aan het toeval wilden overlaten. Vanaf de start vlogen de Warriors er volop in en bestookten de defensie van de Lions met aanval op aanval. Na het laatste fluitsignaal stond met 42 – 5 een duidelijke overwinning voor de Amsterdam Warriors op het bord. Het derde nationaal kampioenschap was hiermee voor de Amsterdammers een feit!

IMG_1408

Tijdens de prijsuitreiking werden alle spelers gehuldigd door Henkjan en Pien. En werden alle mensen bedankt die geheel belangeloos een belangrijke rol speelden bij het goede verloop van het NK.
Tenslotte werden er ook nog twee persoonlijke titels toegekend. Cees van de Koninklijke Marechaussee werd uitgeroepen tot Talent van het toernooi en Amsterdammer Rene Bouman werd Speler van het toernooi. Een mooie erkenning voor beide mannen die een ijzersterk NK speelden.

Als gedelegeerden kijken we moe maar voldaan terug op een zeer geslaagd NK. Op de eerste plaats omdat alle deelnemers in overwegend goede gezondheid de pitch hebben verlaten. Maar daarnaast ook vooral vanwege de mooie en harde wedstrijden waarin de ploegen elkaar vandaag in Amsterdam bestreden. Hierbij waren verschillende nieuwe spelers aanwezig waarvan sommigen de mooie rugbysport nog aan het ontdekken zijn. Tekenend voor de breedteontwikkeling van politierugby.

Voor collega’s die geïnteresseerd zijn in deze harde maar faire sport waarin waarden als respect, discipline en saamhorigheid centraal staan en een keer willen meetrainen, iedere eerste maandag van de maand wordt getraind. De komende maanden staan weer de nodige toernooien in binnen- en buitenland op het programma. Naast de nationale selectie is ook hier veel ruimte voor beginnende rugbyers.
Wil je meer weten, neem dan vooral contact met een van ons op!

De gedelegeerden politierugby,

Daan Coumans en Danny Williams

IMG_1405

3e Nederlands Kampioenschap Politierugby

3e Nederlands Kampioenschap Politierugby

Er is sprake van een sterke verwantschap tussen de rugbysport en het politiewerk, te weten: respect, discipline, incasseringsvermogen en teamgevoel. Rugby is dan ook een uitstekend middel om op letterlijke ‘speelse’ wijze te laten ervaren waar het in het politiewerk om gaat.

De missie van het Nederlandse Politierugby luidt daarom:

‘Door middel van de rugbysport de politiemedewerkers een sport aanbieden waarin het politiewerk kan worden herkend’.

Deze missie heeft inmiddels geleid tot de organisatie van diverse evenementen waar de rugbysport door politiemedewerkers kan worden beoefend. Zo wordt er iedere eerste maandag van de maand samen getraind en aan diverse toernooien deelgenomen in binnen- en buitenland.

Op zaterdag 15 april 2017 wordt het 3e Nederlands Kampioenschap Politierugby georganiseerd.  Alle collega’s (politie en KMar) met enige rugbyervaring worden van harte uitgenodigd om aan dit toernooi deel te nemen. Het toernooi wordt gespeeld op het PTO in Amsterdam en start om 10.00 uur.

Mocht je interesse hebben om deel te nemen aan het toernooi, of een keer willen komen trainen: geef je op!

Er kan contact gezocht worden via: rugby@politie.nl.

Daarnaast staat er meer info op: www.politierugby.nl en www.politiesport.nl

31358857330_3cca890c43_h

Oefenwedstrijd ARC Lowlanders

Dat de vele contacten in het rugbywereldje tot bijzondere momenten op de pitch kunnen leiden, bleek op woensdag 14 december maar weer eens in Amstelveen. Toen stond het Nederlands Politierugbyteam tegenover de Lowlanders, onderdeel van de Amstelveense rugbyclub ARC. De Lowlanders zijn de enige gay and straight friendly rugbyclub in Nederland, opgericht in 2003, en zijn zeer actief en zichtbaar in de homogemeenschap in Amsterdam en Nederland.
Recent hebben de Lowlanders een bijzondere mijlpaal bereikt door de bid voor de Bingham Cup 2018 binnen te halen. De Bingham Cup is een groot internationaal gay rugby toernooi dat het inclusieve karakter van de rugbysport promoot. Mark Bingham was een van de grondleggers van rugby als inclusieve sport en was een van de mensen die op vlucht United Airlines 93 tijdens 9/11 de confrontatie met de kapers aanging.
Door het winnen van de bid zal dit prestigieuze toernooi in 2018 in Amsterdam gehouden worden.

De waarden waar de Lowlanders voor staan, en dan met name het inclusieve karakter van de rugbysport, worden nadrukkelijk omarmd door het Politierugbyteam. Maar ze vinden ook aansluiting bij de kernwaarden van de Nationale Politie. Door Roze in Blauw (en vele andere collega’s) wordt al jaren hard gewerkt om de verbinding met de LHBT-gemeenschap te bevorderen en de drempel naar onze organisatie te verlagen. Op een mistige avond op het hoofdveld van ARC in Amstelveen, heeft het Politierugbyteam getracht hier een bijdrage aan te leveren.

Onder de mooie impulsen van Iris IJzerman togen verschillende collega’s vanuit het hele land op deze avond naar Amstelveen. Spelers van Bellatorum in het zuiden en diverse  spelers van het Nederlandse Politierugbyteam toonden zich betrokken bij deze bijzondere wedstrijd en reisden op deze doordeweekse avond af naar Amstelveen. Maar er waren ook enkele spelers die al de nodige trainingsuren hadden gemaakt, maar die avond voor het eerst in een echte wedstrijd de pitch betraden. Dit leverde een gevarieerde groep spelers op die enerzijds tekenend was voor de betrokkenheid van een ieder bij deze bijzondere wedstrijd. Maar anderzijds was dit moment ook illustratief voor de ontwikkeling in de breedte van Politierugby waarin plek is voor zowel (zeer) ervaren rugbyers maar ook voor collega’s die de sport net aan het ontdekken zijn. Het levert een mooie broederschap op van collega’s uit den lande die schouder aan schouder deze harde maar faire sport bedrijven.

31616100721_e721910fd3_h

De strijd tussen beide ploegen leverde een gedreven pot rugby op. Het Politierugbyteam, waarvan verschillende spelers een Amstelveense rugbyhistorie hebben of er momenteel nog steeds spelen, was duidelijk gemotiveerd om te laten zien wat het in zijn mars heeft. Het team knalde dan ook sterk uit de startblokken en kwam al snel via verschillende tries op het scorebord. Daarnaast had ook Daan Coumans duidelijk zijn dag, want de ene na de andere conversie vloog vervolgens ook tussen de palen door.

30890248024_5bf86c6d4f_h

De Lowlanders waren duidelijk niet van plan om het ons makkelijk te maken en verdedigden dan ook zeer gedreven. Wat vervolgens ook resulteerde in een aantal stevige maar faire tackles. Daarnaast was ook de breedte in de ploeg van de Lowlanders mooi om te zien. Het was duidelijk dat ze veel verschillende spelers met uiteenlopende rugbyervaring, speeltijd gaven. Een mooi teken voor de omvang van deze club en het aantal spelers dat men op de been kan brengen. Dat belooft wat voor de Bingham Cup in 2018.

Uiteindelijk leverde de wedstrijd een afgetekende overwinning voor het Politierugbyteam op, waarbij de eindscore niet belangrijk was. Duidelijk was wel dat de rugbykwaliteiten en –ervaring van het Politieteam teveel waren voor de moedig strijdende Lowlanders. Maar ook het niveau en de ontwikkeling van verschillende al dan niet debuterende spelers van ons team, geven veel hoop voor de toekomst. Onze mooie sport blijft duidelijk groeien in politieland!

Na afloop van de wedstrijd werden we door onze gastheren getrakteerd op een heerlijke pastamaaltijd in het clubhuis en werden verschillende individuele spelers geheel in rugbystijl “gehuldigd” voor hun prestaties en blunders op de pitch. Zo is het voor een van onze spelers inmiddels duidelijk dat de regels voor (te) hoge tackles aangescherpt worden …

30921996183_ce2ecd316e_k

Het Politierugbyteam heeft genoten van een bijzondere avond en een stevige pot rugby! Hierbij willen we onze nadrukkelijke dank aan onze gastheren, de Lowlanders, uitspreken. We zijn erg onder de indruk van de bijdrage die zij, geheel passend in de nalatenschap van Mark Bingham, leveren aan het inclusieve karakter van de rugbysport en we wensen hen niets dan het allerbeste in de voorbereiding op de Bingham Cup 2018!

De gedelegeerden,

Daan Coumans & Danny Williams

Oefenwedstrijd ARC Lowlanders

Op woensdag 14-12-2016 staat de oefenwedstrijd tegen ARC Lowlanders op het programma.

De kick-off is om 20.00 uur. We verzamelen om 19.00 uur op het sportpark van ARC, Sportlaan 25a te Amstelveen.

Ieder wordt verwacht in gepaste kleding: (politierugby)colbert en wit overhemd.

Aanmelden kan nog steeds, via: www.teamers.nl

Na de wedstrijd wordt er door ARC Lowlanders een maaltijd verzorgd.

Tot woensdag!6770morelle_rugby__2016

Oefenwedstrijd vs ARC Lowlanders

Op woensdagavond 14 december spelen we een oefenwedstrijd tegen ARC Lowlanders uit Amstelveen.

Aanvangstijd is nog onbekend, maar zal via Teamers en de Whatsapp worden gecommuniceerd.

ll_header_1

De wedstrijd zal gespeeld worden op de velden van ARC Amstelveen, Sportlaan 25a. We zullen een combinatieteam vormen met het politierugbyteam uit Eindhoven (Bellatorum).

Aanmelden kan via www.teamers.nl

Mocht je nog niet over een account beschikken, maar wel graag willen deelnemen aan de trainingen, wedstrijden en toernooien van het politierugbyteam, neem contact op via: rugby@politie.nl

Tot op het veld!

9043morelle_rugby__2016

Oefenwedstrijd vs RC Bulldogs Almere

Op zaterdag 14 januari 2017 wordt er een oefenwedstrijd georganiseerd tegen RC Bulldogs uit Almere.

bulldogs_logo_rgb_transparant_standaard

De wedstrijd zal gespeeld worden in Almere, Competitieweg 7.

Na de wedstrijd wordt er door RC Bulldogs een winterbarbeque aangeboden om ook de inwendige mens een plezier te kunnen doen.

Iedereen is uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd, met of zonder rugby-ervaring. Graag opgeven via: www.teamers.nl

Tot dan!